Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Rostlinná výroba
Ostatní plodiny
Potravinářství
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Užitečné kvasinky v ochraně proti plísním
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 122866 ; Vydáno : 15.10. 2012 ; Autor : Ing. Šárka Vondrášková
Američtí výzkumníci z výzkumné organizace ARS zkoumají schopnost kvasinek druhu Pichia anomala potlačovat významnou plíseň Aspergillus flavus u několika druhů ořechů.

      Sady mandloní, pistácií a ořešáků vlašských by mohly být v budoucnu postřikovány jemnou mlhou užitečných kvasinek Pichia anomala. Studie vedené fyziologem Hua americké výzkumné organizace ARS (Agentura pro zemědělský výzkum - Agricultural Research Service) ukázaly, že tyto kvasinky mohou významně potlačovat obtížnou  plíseň Aspergillus flavus. Tato plíseň je velkým problémem, protože vytváří aflatoxin, přírodní karcinogen.

     Federální standardy bezpečnosti potravin a procedury kontroly kvality v amerických konzervárnách potravin mohou zajišťovat, aby tyto křupavé zdravé ořechy zůstaly pro konzumaci bezpečné. Nicméně pěstitelé a zpracovatelé mají stálý zájem o nové, ekologicky  příznivé způsoby ochrany proti plísním.

     Hua je jedna z několika vědců z výzkumného centra Western Regional Research Center ARS v Albany v Kalifornii, kteří zkoumají nové strategie pro potlačování houby Aspergillus flavus.

     Idea vyvíjení praktického dostupného způsobu pro pěstitele, jak využívat kvasinky k boji proti plísni není nová. Ale zkoumání kvasinek P. anomala prováděné Hua, zaměřené na ořechy, mohou být dosud jedny z nejobsáhlejších svého druhu. 

     Její výzkum zahrnuje využívání schopnosti kvasinek jako kandidáta biologické ochrany v sériích laboratorních testů v Albany a v polním testu v kalifornském pistáciovém sadu. Studie v sadu, dokumentovaná v patentu udělenému Hua v roce 2009, ukázala, že kvasinky byly odpovědné za 96%ní redukci počtu spor plísně. 

     Pro probíhající laboratorní výzkum Hua selektovala, rafinovala a aplikovala několik analytických procedur, aby přesně zjistila, jak deaktivovat plíseň. Jestliže se podaří pochopit zásadní mechanismy, bude možné využívat takové znalosti ke zvýšení účinnosti kvasinek.

     V kolaborativním pokusu s výzkumnými spolupracovníky z Albany - chemickým inženýrem a mikrobiologem byla plíseň vystavena působení kvasinek a později několika různým látkám, které fluoreskují červeně nebo zeleně, když jsou zjištěny doklady specifických změn v buňkách plísně.

     Výsledky těchto zkoušek dokumentované ve vědeckém časopise Mycopathologia ukazují, že kvasinky zasahovaly do energetického ATP (adenosin trifosfát) systému, životně důležitého pro přežívání plísně. Tato zjištění také ukazují, že kvasinky poškozovaly buněčné stěny a buněčné membrány plísně. Stěny a membrány vykonávaly zásadní úlohu ochrany obsahu buněk.

     Výzkumný tým využíval odlišnou analytickou proceduru – kvantitativní reverzní transkriptázovou PCR (polymerázová řetězová reakce), aby analyzoval aktivitu určitých genů kvasinky P. anomala v přítomnosti plísně. Předběžná zjištění, o kterých Hua podala zprávu na výročním národním setkání společnosti American Society for Microbiology v roce 2010, ukazují, že vystavení kvasinek působení plísně způsobilo, že kvasinky spustily geny, které kodifikují produkci dvou enzymů – PaEXG1 a PaEXG2.

     Tyto enzymy jsou schopny degradování buněčných stěn plísně a poškozování membrán.         

     Ačkoli jsou potřebné další studie, prvotní zjištění na základě PCR ukazují na „geny kontrolované mechanismy, které se mohou účastnit poškozování buněčných stěn a buněčných membrán pozorovaných ve fluorescenčních zkouškách“.

Agricultural Research, vol. 60, 2012, č. 6, s. 15

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/



Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI,
Agronavigator.cz.


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Implementace předpisů týkající se uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh (EUTR)
Pěstování geneticky modifikovaných rostlin
Veřejné zasedání ČK GMO
Původci růžovění klasů pšenice 2014
Přehled zákonů, vyhlášek a nařízení týkající se zemědělské výroby a rozvoje venkova k 31. březnu 2015 
Poslanecká sněmovna projednává novelu o podpoře biopaliv. Ministerstvo zemědělství tak chce dodržet evropské směrnice
Vyjádření Ministerstva zemědělství k problematice halal porážek
Ministr zemědělství informoval vládu o snižování nepříznivého vlivu pesticidů
SVS - Světový den zdraví
Výsledky mimořádné kontroly nepotvrdily porušování zákonů v chovech kožešinových zvířat

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.