Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Živočišná výroba
Ostatní zvířata
Potravinářství
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Už zase Vánoce?
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 133221 ; Vydáno : 1.12. 2014 ; Autor : Mgr. Dana Koubová
Tisková zpráva SVS ze dne 1. 12. 2014.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
Právě před Vánoci si zřejmě člověk uvědomí, jak je čas relativní veličinou...

Letos zase přišly o něco dříve než loni! Je to možné? Je, a jsme si tím vinni sami, neboť se nedokážeme brzdit ve svém prožívání, ve svých touhách, ve svých očekáváních. Přesto od Vánoc očekáváme něco zvláštního, něco jiného než při příležitosti jiných svátků, výročí a oslav. Kéž by byly ty letošní jiné a dovedli bychom zauvažovat o jejich smyslu, třeba i se vzpomínkou na Karla Jaromíra Erbena a pokusili se potěšit se navzájem a potěšit i své zvířecí druhy...

Můžeme začít ohleduplností ke kaprovi, který už tradičně patří na český vánoční stůl. Ano, je to živý tvor, nicméně určený na slavnostní večeři, i když leckdo dá přednost lososovi či řízku. Losos či čuník se na rozdíl od kapra neprodávají na ulicích. A na to, aby tradiční prodej kaprů probíhal odpovídajícím způsobem, dohlížejí veterinární inspektoři krajských veterinárních správ a Městská veterinární správa v Praze.

Jak tedy tato činnost vypadá?  Prodejce do 7 dní před zahájením prodeje veterinářům ohlásí, kde a kdy bude ryby prodávat. Toto oznámení není zpoplatněno. Prodejce musí vždy mít doklad o tom, kde byly ryby posledně sádkovány. Samostatné prodejní místo musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách. Samozřejmě v kádích musí být stále čerstvá protékající (okysličující) voda a nádrže nesmějí být přeplněny!

Jestliže prodejci ryby také zabíjejí, kuchají a porcují, popřípadě jinak upravují, musejí mít k dispozici dobře čistitelnou a dezinfikovatelnou pracovní desku, nože, paličku na omračování ryb a stěrky, dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu, odvod odpadní vody do kanalizace a nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty (vnitřnosti, žábry apod.).

Podmínky pro prodej i usmrcování ryb stanoví veterinární předpisy, zejména pak zákon na ochranu zvířat proti týrání. A právě to, jak jsou tato ustanovení plněna, každoročně v ulicích kontrolují inspektoři krajských veterinárních správ, popřípadě Městské veterinární správy v Praze. Lze potvrdit, že kultura prodeje ryb a i hygienická úroveň prodeje je rok od roku znatelně lepší.

Kapr musí být před usmrcením omráčen, a to tupým předmětem na temeno, tj. kousek nad očima, a poté musí okamžitě následovat vykrvení přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou. Že se nesmí kapr za živa odšupinovávat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele, to je snad již zbytečné dodávat.

Prodejce i ten, kdo ryby usmrcuje na přání zákazníka, tj. osoba, která ryby usmrcuje, kuchá nebo porcuje, musí mít zdravotní průkaz, ochranné pomůcky (omyvatelnou zástěru, gumové holínky a gumové rukavice), patřičné vybavení prodejního místa.

Zacházet se živou rybou zase není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát, proto je dobré i její poslední chvíle života svěřit do ruky odborníkům – kapra si nechat usmrtit a třeba i vyvrhnout a nepůsobit mu zbytečné stresy odnosem domů a poté utrpení při nešikovném usmrcování…

Ještě lze, možná s jistým uspokojením, dodat, že dnes se již téměř nevyskytují „dobrodinci“, kteří by chtěli kapříkovi dát život tím, že jej vypustí do řeky nebo rybníka. Díky letité osvětě je již dostatečně známo, že v minimálně 70 % takovíto kapři uhynou, neboť vylačněný kapr není s to po vypuštění v řece či rybníce přežít a zpravidla uhyne.

A kdo by rád prospěl zvířatům, udělá dobře, když pověsí ptáčkům lojovou kouli se semínky na strom v zahradě či v parku.     

Pěkný předvánoční čas!
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS


http://eagri.cz/public/web/svs/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2014_uz-zase-vanoce.html

 
 

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Implementace předpisů týkající se uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh (EUTR)
Pěstování geneticky modifikovaných rostlin
Veřejné zasedání ČK GMO
Původci růžovění klasů pšenice 2014
Přehled zákonů, vyhlášek a nařízení týkající se zemědělské výroby a rozvoje venkova k 31. březnu 2015 
Poslanecká sněmovna projednává novelu o podpoře biopaliv. Ministerstvo zemědělství tak chce dodržet evropské směrnice
Vyjádření Ministerstva zemědělství k problematice halal porážek
Ministr zemědělství informoval vládu o snižování nepříznivého vlivu pesticidů
SVS - Světový den zdraví
Výsledky mimořádné kontroly nepotvrdily porušování zákonů v chovech kožešinových zvířat

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.