Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Podniky, trhy
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Češi dávají přednost domácím potravinám
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 114225 ; Vydáno : 3.10. 2011 ; Autor : Ing. Iva Hvízdalová
Každý druhý obyvatel České republiky upřednostňuje potraviny domácího původu.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
Každý druhý obyvatel České republiky upřednostňuje potraviny domácího původu. Vyplývá to z výzkumu, který pro Ministerstvo zemědělství vypracovala agentura I.N.Global. Jeho výsledky ukazují, že se 67 % respondentů při nákupu zajímá o původ potravin více než dříve, přičemž větší zájem o lokální produkty mají spotřebitelé s vyšším vzděláním a senioři.
„Více než 95 % dotázaných vítá, že výrobci používají loga s označením regionálních potravin, protože jim usnadňují orientaci při nákupu. Opačný názor má pouze jedno procento respondentů. Těší mě, že se jasně ukázalo, že se zákazníci přiklánějí k regionálním potravinám,“ říká ministr zemědělství Ivan Fuksa.
„Rostoucí spotřebitelský trend upřednostňovat potraviny domácího původu svědčí o tom, že projekt Regionální potravina, jehož cílem je ocenit a zviditelnit kvalitní výrobce lokálních produktů, dobře funguje a lidé si ho oblíbili,“ vysvětluje Karel Coufal, ředitel Okresní agrární komory v Třebíči, který je organizátorem soutěže Regionální potravina Kraj Vysočina.
„Potěšilo nás také, že Češi se stále více zajímají o kvalitu potravin. Podle výsledku průzkumu je důležitá pro 90 % spotřebitelů,“ říká Tomáš Kreutzer, ředitel úřadu Potravinářské komory ČR. „Kvalitní potraviny přitom obvykle hledají v hypermarketech nebo supermarketech, kde stále častěji nakupují dva ze tří respondentů. Na základě ceny výrobku se rozhoduje 68 % spotřebitelů,“ dodává Kreutzer.
„Výzkumu se na veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích zúčastnilo 1 069 respondentů, mužů i žen všech věkových skupin a úrovní vzdělání. Zadavatelem bylo Ministerstvo zemědělství, které za projektem Regionální potravina stojí,“ říká Pavel Bohatec, vrchní ředitel potravinářské výroby a legislativy Ministerstva zemědělství.
V rámci tiskové konference, na níž zazněla výše uvedená slova, mohli přítomní ochutnat i řadu tradičních regionálních potravin. Společnost PANE s.r.o. se prezentovala Bousovským chlebem a Boleslavským lipánkem. Ze středních Čech pocházel i med květový pastový z příbramského včelařství Václav Hoch, Haťovský sýr s bílou plísní speciál z Mlékárny Kopecký,s.r.o., Bašovo kysané zelí od firmy Baše a spol. s. r.o., která byla založena již v roce 1899, a vaječná pomazánka od akciové společnosti BONECOOchutnávku završila Milovická uzená kýta s kostí vyrobená rodinnou firmou . Fiala Milovice, která se pyšní stoletou tradicí v oboru řeznictví a uzenářství.
V soutěži Ministerstva zemědělství Regionální potravina letos uspělo v roce 2011 99 výrobků, které získaly právo užívat po čtyři roky logo Regionální potravina. Jednalo se teprve o druhý ročník, přesto ukázal, že zájem o prestižní logo mezi výrobci stoupá. Producenti do projektu přihlásili více výrobků než loni a odborné poroty také ocenily více potravin než v loňském roce. Výrobci mohli své zboží přihlásit do dvou kategorií masných výrobků, dvou kategorií mléčných výrobků, mezi pekařské výrobky, cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina a další výrobky v kategorii ostatní.
Více informací o projektu je k dispozici na stránkách www.regionalnipotravina.cz.

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.