Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Podniky, trhy
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Dánové se vyrovnávají se zavedením daně z tuku
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 114572 ; Vydáno : 14.10. 2011 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Nová daň z tuku zvýšila v Dánsku ceny potravinářských výrobků od 3 do 20 %.
V Dánsku byla k 1. říjnu letošního roku zavedena „daň z tuku“. Rozhodnutí o jejím zavedení přijal dánský parlament již v březnu. Cílem tohoto opatření je přimět dánské obyvatelstvo, aby začalo konzumovat potraviny s nižším podílem tuku. Domácí i importované potraviny, které obsahují více než 2,3 % nasycených tuků, jsou zatíženy doplňkovou daní ve výši 2,29 € za kilogram nasycených tuků. Zdanění se vztahuje i na nasycené tuky použité při výrobě potravin. Daní jsou mj. zatíženy především máslo, rostlinné tuky a oleje včetně margarínů, sýry, šlehačka, crème fraîche, maso a zpracované produkty jako pizza nebo hamburgery. Konzumní mléko a podobné výrobky jsou od této doplňkové daně osvobozeny, to platí také pro ryby a rybí výrobky. U masa platí pro zdanění u každého živočišného druhu resp. výrobku průměrná hodnota. Např. u klobásy byla stanovena hraniční hodnota ve výši  6,5 g nasycených tuků na 100 gramů. V závislosti na množství tuku došlo ke zvýšení ceny potravinářských výrobků o 3 až téměř 20 %.   
 
Spotřebitelé zareagovali na zavední nové daně v posledních týdnech měsíce září hromadným skupováním potravin. Podle tiskových zpráv bylo u některých produktů zaznamenáno zvýšení tržeb o více než polovinu. Kritikové zpochybňují, že by takto koncipované opatření mohlo mít nějaký zdravotní přínos. Naproti tomu zastánci argumentují tím, že lidé s ohledem na svoje peněženky budou přecházet na zdravější stravování. Potravinářský průmysl si stěžuje také na velmi vysokou byrokratickou zátěž. (AgE)  
      
Fettsteuer verteuert Produkte um 3 bis 20 %
 
Předcházející informace:
 

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.