Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Tuky, oleje
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Testy extra-panenských olivových olejů provedené časopisem d-Test
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 123342 ; Vydáno : 8.11. 2012 ; Autor : Ing. Irena Suková
Limity pro kvalitativní znaky byly u výrobků sice splněny, ale výsledky by u výběrových produktů měly být podstatně lepší. V označování původu byly značné závady.
fiogf49gjkf0d

Nařízení 29/2012/ES rozlišuje tyto jakostní kategorie:

Extra panenský olivový olej – výběrová jakost, získaný přímo z oliv pouze mechanickými postupy,

Panenský olivový olej - získaný přímo z oliv pouze mechanickými postupy,

Olivový olej - směs oleje získaného rafinací panenského olivového oleje a panenského oleje,

Olivový olej z pokrutin – olej ze zbytků po extrakci získaný pomocí rozpouštědel a rafinovaný, smíchaný s panenským olivovým olejem.

Podrobnější parametry jednotlivých kategorií uvádí nařízení 1234/2007/ES (Příloha XVI).

Navíc může být např. uvedeno:
první lisování za studena“ u extra panenského nebo panenského olivového oleje získaných při teplotě nižší než 27 °C z prvního mechanického lisování olivové pasty tradičním způsobem lisování pomocí hydraulických lisů;
„lisovaný za studena“ u extra panenského nebo panenského olivového oleje získaných při teplotě nižší než 27 °C perkolací nebo odstřeďováním olivové pasty.

V případě extra panenského a panenského olivového oleje musí být uvedena země původu, tzn. konkrétní země nebo EU nebo třetí země (příp.“mimo EU“), nebo u směsí olejů různého původu kombinace těchto údajů. Pokud jsou v příslušné zemi zpracovány olivy pocházející z jiné země, musí to být u extra panenského a panenského olivového oleje rovněž uvedeno.

Olivové oleje z různých oblastí se senzoricky liší. Nejvíce jsou ceněny italské oleje, největší produkce však je ve Španělsku. Italové si cení hořké a palčivé chuti, která je pro italské oleje specifická.

Pokud je olej označen jako olivový, nesmí být míchán s oleji z jiných druhů olejnin. Nesplnění tohoto požadavku bývá často příčinou skandálů.

Časopis d-Test testoval 17 olivových olejů z tržní sítě, které měly označení Extra panenský. U sedmi z nich chybělo označení původu. V některých případech se na etiketách projevila snaha budit zdání, že se jedná o italský původ oleje, i když tomu tak není (plněno v Itálii, barvy italské vlajky obrázky olivovníkových hájů z Toskánska aj.). Z etiket vyplynulo, že přímo v zemi sklizně bylo ze 17 olejů vylisováno jen 7 olejů.

Všechny testované oleje odpovídaly označení „extra panenský olivový olej“. Kvalita olejů se lišila (složení mastných kyselin, peroxidové číslo, senzorické znaky), ale všechny splňovaly limity stanovené legislativou. V žádném případě nebyl překročen ani limit pro volné mastné kyseliny (0,8 g/100 g – stanoveno jako kyselina olejová).

Rezidua pesticidů byla zjištěna ve všech testovaných olejích, vždy ale pod stanoveným limitem. Zklamáním byly nálezy reziduí ve dvou bio-olejích.

V některých olejích byly zjištěny zbytky DDT, který se v Evropě už nesmí používat několik desetiletí. V některých afrických a asijských zemích se stále používá jako ochrana před komáry roznášejícími malárii. Pro olivy určené k výrobě oleje je stanoven celkový limit pro DDT 50 µg/kg. Podle hodnot nalezených v olejích nelze soudit na překročení tohoto limitu, a může to odrážet přirozený výskyt DDT v prostředí. U postižených olejů však většinou nebyla uvedena země původu.

V jednom z olejů (Bertolli) byla zjištěna vysoká hladina polyaromatických uhlovodíků (1,81 µg/kg benzo(a)pyrenu, přičemž limit je 2 µg/kg). Celkové množství čtyř nejsledovanějších PAU činilo 10,1 µg/kg. Svědčí to o znečistěném prostředí při výrobě či přepravě nebo o nevhodném způsobu zpracování oliv.

Výsledky testu nesvědčí o tom, že by olivy k výrobě extra panenských olejů byly příliš pečlivě vybírány.

Test: Extra panenské olivové oleje

d-Test, 2012, č. 10, s. 6-13

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.