Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Tuky, oleje
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Zdokonalením technologie zpracování olejů ke snížení 3-MCPD-esterů
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 123664 ; Vydáno : 27.11. 2012 ; Autor : Ing. Irena Suková
Byly zkoumány faktory ovlivňující vytváření nežádoucích chlorpropanolů a navrženy možnosti jejich snížení před zpracováním nebo během rafinace a dezodorizace.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Výzkumníci z Max-Rubner Institut v Detmoldu  a poloprovozního pracoviště na výrobu olejů Pilot Pflanzenoeltechnologie v Magdeburgu   zkoumali faktory ovlivňující vytváření nežádoucích 3-MCPD-esterů mastných kyselin (viz Chlorpropanoly).

S rostoucí teplotou, především nad 210 °C, se při rafinaci olejů enormně zvyšuje obsah glycidylesterů, zatímco vytváření je v rozmezí 180 – 270 °C na teplotě příliš nezávisí (obsah mezi 2 – 4 mg/kg).

Výzkum ukázal, že je možné vhodnými opatřeními před nebo během rafinace olejů snížit obsah 3-MCPD-esterů. Velkou roli hraje především kvalita suroviny – obsah diglyceridů a chlorovaných sloučenin, které jsou předstupněm při vytváření těchto esterů.

Dlouhé prodlevy mezi sklizní a zpracováním vedou k vytváření těchto předstupňů, avšak i během zpracování mohou být takové prekursory vneseny.

Při procesu rafinace je důležité dbát na teplotu dezodorizace. Existuje však jen velmi malý prostor k zákroku, protože vysoké teploty jsou zapotřebí, aby se oddělily volné mastné kyseliny a kontaminanty, a tím aby se zajistila trvanlivost.

Přicházejí v úvahu i určité další zásahy v procesu rafinace

-promytí oleje před rafinací,

-přídavek pomocných látek během dezodorizace, např. neutralizace kyselin (nevýhodou je vytváření značného množství odpadní vody kontaminované chemikáliem,

-přídavek diacetinu, který přednostně váže chlorované sloučeniny, takže ty pak nejsou k dispozici k tvorbě 3-MCPD-esterů,

-zavedení dvoustupňové dezodorizace: nejprve delší dobu při 200 °C a poté krátkodobě při 250 – 270 °C. 

Pro provozní aplikaci takových opatření je třeba provést další výzkumy Slibné výsledky by mohl mít.

Obsah původního článku

Od surového k rafinovanému rostlinnému oleje

Zjištění potenciálu k vytváření 3-MCPD-esterů  a příbuzných sloučenin

Dezodorace

Stanovení 3-MCPD-esterů  a příbuzných sloučenin

Změna procesu rafinace

Závěr

 

B. Matthäus a kol.: Untersuchungen zu Einflüssen auf die Bildung von 3-MCPD-Fettsäureestern und verwandten Verbindungen

Dtsch. Lebensm. Rdsch., 108, 2012, č. Oktoberr - Special, s. 510-515

Objednávka kopie článku




Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.