Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Tuky, oleje
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Obsah niklu v margarínech polské výroby
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 124402 ; Vydáno : 16.1. 2013 ; Autor : RNDr. Markéta Žáčková
Skutečný obsah niklu pocházejícího z katalyzátorů většinou v Polsku překračuje stanovený limit. Z celkového nejvyššího denního přísunu niklu stanoveného CA dodávají margariny ca 1,4 %.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Nikl se používá jako katalyzátor hydrogenace při výrobě margarínu. Jeho zbytky mohou způsobit alergickou reakci.
Margarín je používán jako náhrada tuků obsahujících vysoké množství cholesterolu. Katalyzátorem reakcí potřebných při výrobě margarínu je nikl, u něhož bylo zjištěno, že má nepříznivý vliv na ledviny, růst, potlačuje imunitu a je kardiotoxický (podobně i jeho soli).

Vzhledem k tomu, že Polsko patří mezi země produkující margarín ve velké míře, stanovovali vědci z Technické univerzity v polském Lodži množství niklu u 10 druhů margarínu pomocí AAS (atomové absorpční spektroskopie). Pouze u tří z nich zjistili obsah niklu nižší, než je akceptovatelná hladina 0,2 mg/kg. U dvou se pohybovaly hodnoty na této hladině. Ze získaných hladin pak byla vypočítána možná denní dávka niklu za předpokladu, že člověk zkonzumuje 25 g margarínu za den. Pro výpočet byla použita průměrná hodnota naměřená v margarínech, a sice 0,4 mg/kg. Denní přísun niklu z margarínu je 0,01mg. (tj. 6,7% celkového příjmu v Polsku dle EU studie „EU Risk Assessment Report 2008).

Pozn. podle Codex Alimentarius Commission 1995 (Sbírka mezinárodně uznávaných standardů) je horní hranice denního přísunu niklu potravinami 0,7 mg/den.

Materiál a metody
Byly analyzovány vzorky margarínů od různých dodavatelů v Lodži z období leden – březen 2010.
Nikl byl stanoven pomocí AAS. Všechna měření byla provedena v triplikátech. Hladiny niklu se výrazně lišily, ale nezávisle na typu balení (papír, plast), využití (mazání, pečení). Pouze 3 z 10 vzorků byly pod limitem.

Faktory ovlivňující množství niklu v margarínu
Množství niklu ovlivňuje typ a chemické složení původního materiálu pro výrobu margarínu – aditiva, antioxidanty, konzervační látky, barviva a ochucovadla; použité vybavení vyrobené z niklu případně přítomnost agresivních sloučenin (solí, kyselin).

Lodyga-Chruscinska E., Sykula-Zajac A., Olejnik D.: Detrmination of nickel in Polish brands of margarines.

Food Additives and Contaminants: Part B., 5, 2012, č. 4, s. 251-254
Objednávka kopie článku

Související informace:
Alergie na nikl (2004)
Názor EFSA na bezpečnost niklu (2008)
Olovo a nikl z kávovarů v Belgii (2009)
Hodnocení zdravotních rizik niklu v pitné vodě (2010)

 



Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI,
Agronavigator.cz.

 


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.