Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářská technologie, technika
Zařízení, přístroje
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Úspornější čistění a zvýšení výtěžnosti syrovátky: otevřené plastové sýrařské lisy
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 126041 ; Vydáno : 23.4. 2013 ; Autor : Ing. Irena Suková
V mlékárenském závodě Arla Foods v Dánsku nahradili uzavřené sýrařské lisy snadno přístupnými a čistitelnými plastovými vanami a formami. Očekávají úspory chemikálií a energie a menší znečistění vod.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Nizozemský výrobce mlékárenských zařízení Bosgraaf vyvinul linku umožňující hygienické a efektivní získávání syrovátky při výrobě sýrů. Linka je instalována v družstevní mlékárně Arla Foods v Taulow, Dánsko. Součástí linky jsou otevřené sýrařské lisy z plastu, které nahradily dosavadní uzavřené lisy, které musely být denně čištěny.

Předností nových lisů je, že jsou výkonné, hygienické, snadno přístupné a čistitelné. Jejich čištění znamená menší prostoje, snížení spotřeby chemikálií a energie, menší zatížení odpadních vod. Dosavadní uzavřené lisy se musely důkladně čistit po 20 – 50 provozních hodinách, při teplotě nejméně 60 °, takže následovalo ještě energeticky náročné chlazení.

Další předností je celkové zvýšení výtěžnosti syrovátky, jejíž množství při lisování sýrů činí ca 3 %.

 Syrovátka se během lisování sýra shromažďuje při teplotě prostředí v malých prohlubních na dně plastových van pod lisovacími formami.  Vzhledem k nízké teplotě dochází k minimálnímu pomnožování bakterií, a tak se nezvyšuje kyselost syrovátky. Ta je vhodnou surovinou pro další potravinářské zpracování, včetně výroby kojenecké výživy.

Po lisovacím cyklu, který trvá  60 a 180 minut, se zvlášť  vany  a zvlášť lisovací formy po přepravníku posunují do myčky, aby se na povrchu neusadil biofilm. Vany se před posunem do myčky vyprázdní  do sběrné nádrže se syrovátkou. Jednoduchý způsob čištění by měl mlékárně ušetřit ročně kolem 70 000 EUR.

Systém byl poprvé představen na 17. Ahlemer Käseseminar  v září 2012, v Göttingen, jako „Molke Optimal System“.

Die Milchwirtschaft, 4, 2013, č. 5, s. 160-161
Objednávka kopie článku

 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora- Neužívejte dílo komerčně- Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI,
Agronavigator.cz.

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.