Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Složení potravin
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Odhad příjmu selenu dospělou populací v Belgii
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 126254 ; Vydáno : 6.5. 2013 ; Autor : Ing. Irena Suková
Střední hodnota příjmu byla odhadnuta na 60 µg/den, což vyhovuje doporučení SCF. Příjem selenu byl zjišťován na základě analýzy 800 druhů potravin a obvyklé četnosti jejich příjmu.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Selen byl původně považován za toxický prvek, než se v 70 letech minulého století zjistilo, že je nezbytný pro enzymy, které regulují řadu životních funkcí. Názory na doporučený příjem se různí. V některých oblastech byl doporučený denní příjem stanoven na bázi maximalizace selenoenzymové aktivity, a sice v USA a v evropském Vědeckém výboru pro potraviny (SCF) v hodnotě 55 µg/den pro dospělé, ve Spojeném království a v Belgii na 60 – 75 µg/den, experti FAO/WHA doporučují 40 µg/den pro muže, 30 µg/den pro ženy (na základě úvahy, že jsou zapotřebí jen 2/3 maximální selenoenzymové aktivity).

Skutečný příjem selenu lidmi závisí na rozdílném obsahu v půdě v různých částech světa. V Jižní Africe hrozí intoxikace selenem, v Tibetu je ho extrémní nedostatek (projevuje se osteoarthropatií). V USA je příjem přiměřený, v Evropě spíše nedostatečný.

V belgickém Centru pro chemickou bezpečnost potravinového řetězce a veterinární a agrochemický výzkum (CODA-CERVA), Tervuren, bylo zjišťováno zásobení obyvatel selenem na základě analýzy 800 druhů potravin a střední hodnoty obvyklé četnosti jejich příjmu. Spotřeba potravin vycházela z belgického průzkumu prováděného v r. 2004 s 3 083 dobrovolníky.

Nejvyšší koncentrace selenu byla zjištěna v ořeších a vnitřnostech (nad 1 mg/kg) a také v měkkýších a korýších. V různých druzích ořechů a semen se koncentrace liší: v brazilských ořeších 2,5 mg/kg, v mandlích a vlašských ořeších pod 0,1 mg/kg. S ohledem na míru konzumace jsou významnějším zdrojem ryby (0,16 až 0,82 mg/kg, nejvíce v makrele, nejméně v lososu) a produkty moře (medián 0,38 mg/kg). Střední hodnota koncentrace selenu 0,20 mg/kg byla zjištěna ve vejcích, drůbežím mase, houbách, a těstovinách. V hovězím a vepřovém mase byly průměrné koncentrace 0,15 mg/kg. V ovoci nebyl nalezen žádný selen.

Byly zjištěny rozdíly mezi analyzovanými produkty, které pocházely z UK, Irska, Francie, Dánska, Belgie a Slovinska.

Z důvodu obvyklé spotřeby druhů potravin jsou hlavními zdroji selenu maso a masné produkty (31 %), ryby a mořské produkty (20 %), těstoviny a rýže (12 %), chléb a snídaňové cereálie (11 %).

Střední hodnota příjmu selenu u dospělé populace v Belgii byla odhadnuta na 60 µg/den, což vyhovuje doporučení SCF. V uvedeném šetření nebyly zvažovány rozdíly mezi využitelností selenu vyskytujícího se v různé chemické formě.


Food Additives and Contaminants, Part A, 30, 2012, č. 2, s. 278-285


Související informace:

Selen – zdroje, účinky a zásobování

Obsah jódu a selenu v mléce v evropských zemích

Příjem selenu u starší populace

Množství selenu v chlebu

 


Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora- Neužívejte dílo komerčně- Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI,
Agronavigator.cz.



APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.