Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Složení potravin
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Vlastnosti olejů lisovaných zastudena z konopného, lněného a kanolového oleje
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 126416 ; Vydáno : 17.5. 2013 ; Autor : Ing. Irena Suková
Byl zjišťován obsah jednotlivých mastných kyselin a bioaktivních látek, parametry oxidační stability, vlhkost, obsah těkavých látek a nezmýdelnitelný podíl.
fiogf49gjkf0d

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Oleje lisované zastudena jsou uznávány jako významná a zdravá složka výživy vzhledem k příznivému obsahu polynenasycených mastných kyselin (PUFA), především kyseliny alfa-linolenové (C 18:3; n-3) a linolové (C 18:2; n-2). Olej z konopného semene se vyznačuje vyváženým poměrem mezi kyselinou linolovou a linolenovou 2:1 až 3:1, lněný olej se vyznačuje podílem n-6: n-3 = 1:3, přičemž obsah n-3 je kolem 50 %, a kanolový olej obsahuje kolem 70 % kyseliny olejové a 10,3 % kyseliny linolové.

Kyselina linolenová má příznivý vliv na zdraví vzhledem k protizánětlivým, antihypertenzním, anti-vasokonstriktivním antitrombotickým a protirakovinným účinkům, a sice tím, že snižuje LDL-cholesterol a urychluje metabolismus a spalování tuků.

Oleje lisované zastudena obsahují další bioaktivní složky, které přispívají ke zdraví srdce, a proto jsou častým předmětem výzkumu. Tokoferoly jsou účinné antioxidanty, analogy vitaminu E a prostředky proti rakovině a kardiovaskulárním nemocem. Polyfenoly (fenoly a flavonoidy) působí terapeuticky: antimikrobiálně, antitromboticky, antialergicky, antiaterogenicky, antioxidačně, antikardiovaskulárně, protizánětlivě a vasodilatačně.

Nevýhodou olejů lisovaných zastudena je snadná oxidace tuků.

Předmětem výzkumu na univerzitě v Otago (Nový Zéland) bylo složení mastných kyselin abioaktivních složek ve třech výše uvedených druzích olejů odebraných z výrobních podniků (Oil Seed Extraction Ltd,Ashburton,; N Z Vegetable Oil Ltd, Cantebury).

Byl zjišťován: obsah jednotlivých mastných kyselin a bioaktivních látek, vlhkost, obsah těkavých látek, nezmýdelnitelný podíl, volné mastné kyseliny, peroxidové číslo, p-anisinidové číslo, konjugované dienové kyseliny, specifická extinkce při 23Q2 resp. 270 nm a číslo kyselosti.

Byl zjištěn velký rozdíl v obsahu bioaktivních složek jako tokoferol, beta-karoten, chlorofyl, fenoly a flavonoidy. Konopný olej má nejvyšší obsah gama-tokoferolu, chlorofylu, celkových fenolů a flavonoidů. S tím souvisejí velké rozdíly v barvě olejů: konopný olej je nazelenalý, ostatní dva jsou žluté. V souvislosti se složením mastných kyselin se liší bod tání a krystalizace; hodnoty u konopného oleje leží níže než u lněného oleje. U všech tří zkoumaných olejů byla zjištěna velmi nízká vlhkost, obsah těkavých látek, nezmýdelnitelný podíl. Oxidační stabilita byla pod limitem povoleným v předpisech.

 

J. Food Composition and Analysis, 390, 2013, č. 1, s. 26-31

Objednávka kopie článku




Související informace:

Lněný olej - zdroj n-3 PUFA
Lněné semínko a zdraví
Kombinace vysokého obsahu kyseliny olejové a omega-3
Lněný olej se zvýšeným obsahem kyseliny alfa-linolenové
Doporučení k výběru a konzumaci rostlinných olejů
Nastupuje další generace omega-9 olejů z řepky kanoly

Nová generace olejů Omega-9

 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora- Neužívejte dílo komerčně- Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI,
Agronavigator.cz.



APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.