Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Mlýnské a těstárenské výrobky
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Postup pro zvýšení nutriční hodnoty nadouvané rýže
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 126496 ; Vydáno : 22.5. 2013 ; Autor : Ing. Irena Suková
Při superkritické fluidní extruzi působí teploty kolem 100 °C na rozdíl od obvyklé parní extruze probíhající při 130 – 180 °C. Důsledkem je mnohonásobně vyšší zachování vlákniny bílkovin a dalších živin.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Použitím superkritické fluidní extruze se výzkumníkům z Cornell Universit ( Ithaca, stát New York) podařilo vyrobit pufovanou rýži, u níž jsou ve značně vyšší míře zachovány důležité živiny.

Obvykle se pro výrobu nadouvané/pufované rýže používá parní extruze, při níž působí teploty mezi 130 – 180 °C. Použitím CO2 v superkritickém stavu jako plastifikátoru (snižování viskozity) a jako nadouvadla se vytvoří produkt, v němž je zachováno 8krát více vlákniny a 3krát více bílkovin než v komerčních produktech vyrobených tradiční parní extruzí. Při novém postupu se používá teplota kolem 100 °C, přičemž je zachován i větší podíl dalších živin včetně minerálních látek a vitaminů.

Výsledky studie byly zveřejněny v článku „Micronutrient and Protein-fortified Whole Grain Puffed Rice Made by Supercritical Fluid Extrusion“ 

v Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 2012, č. 11.

 

Food Technology, 67, 2013, č. 2, s. 12

 

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora- Neužívejte dílo komerčně- Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI,
Agronavigator.cz.

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.