Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Složení potravin
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Acerola: pěstování, posklizňové zacházení, výživové a biologické vlastnosti
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 126499 ; Vydáno : 22.5. 2013 ; Autor : Ing. Irena Suková
Přehledový článek se zabývá tropickým ovocem podobajícím se třešním, které se vyznačuje vysokým obsahem vitaminu C, biologicky aktivních fenolických látek a karotenoidů.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Acerola (Malpighia emarginata DC) – tropické ovoce podobajícím se třešním je velmi populární především ve Střední Americe a Brazílii. Plody mají v plné zralosti červenou barvu, jsou vysoce hodnoceny především kvůli vysokému obsahu vitaminu C (695 – 4827 mg/100 g), ale i vitaminů B1 a B2, fosforu (17,1 mg/100 g), vápníku (11,7 mg/100 g) a železa (0,22 mg/100 g), dále antokyanů, karotenoidů a dalších bioaktivních fenolických látek. Tyto složky jsou ceněny vzhledem k jejich vysoké antioxidační kapacitě. Extrakty plodů  by mohly být využitelné jako antihyperglykemické prostředky a také při chemoterapii .

Problémem těchto plodů je, že v plné zralosti jsou velmi choulostivé, a tak při posklizňové manipulaci dochází k velkým ztrátám kvality.

Obsah článku:
Úvod
Fyziálně-chemické vlastnosti a nutriční hodnota
-          bílkoviny, tuky a sacharidy
-          vitaminy a minerální látky
-          pH, kyselost, rozpustná sušina, organické kyseliny
Profil aromatu
Fytochemické látky
-          fenolické sloučeniny (flavonoidy, antokyany, fonolové kyseliny)
-          Karotenoidy
Biologická účinnost (celková fenolická a antioxidační aktivita)
Antihyperglykemické a jiné biologické účinky
Závěr a trendy

Food Review Int., 29, 2013, č. 2, s. 107-126

Objednávka kopie článku

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora- Neužívejte dílo komerčně- Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI,
Agronavigator.cz.



APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.