Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Nové potravinářské výrobky
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Nizozemské supermarkety prodávají náhradu masa ze zeleniny
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 128901 ; Vydáno : 11.11. 2013 ; Autor : Mgr. Dana Koubová
Nizozemská společnost Provalor vyrábí "zeleninové maso" bez sóji.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Ve filiálkách nizozemského řetězce supermarketů Albert Heijn mohou nyní zákazníci koupit celosvětově první vegetariánskou náhradu masa ze zeleniny. Jak oznámilo nizozemské ministerstvo hospodářství, inovativní výrobek s názvem ProViand je již od konce října v regálech. Výrobcem je nizozemská společnost Provalor z Vijfhuizenu.

ProViand se vyrábí z různých druhů zeleniny jako luštěniny, květák, mrkev, brambory a cibule; přidává se slunečnicový olej, voda a aroma. Výrobek má podobný obsah bílkovin jako kuřecí maso a velmi nízký obsah tuku. Neobsahuje sóju ani lepek, je však obohaceno železem z přirozených zdrojů a obsahuje vícenásobně nenasycené mastné kyseliny z rostlinného oleje.

„Zeleninové maso“ má chuť a konzistenci srovnatelnou s masem a je k dostání ve třech příchutích – kuřecí, hovězí a vepřové. Může se stejně jako maso vařit, péct, grilovat nebo fritovat.

Cílovou skupinou jsou vegetariáni, vegani, náboženské skupiny jako muslimové a hinduisté, ale i spotřebitelé dbající o své zdraví. Výroba by měla přispět k redukci plýtvání potravinami, protože lze upotřebit také zeleninu, která nesplňuje požadavky potravinářského maloobchodu kladené na barvu nebo kvůli deformacím.

Pro výrobu běžných alternativ masa se používá především sója a lupina. Vývoj nového produktu byl podpořen v rámci státního inovačního podpůrného programu. (AgE, aid)

http://www.topagrar.com/news/Schwein-News-Schwein-Niederlaendische-Supermaerkte-verkaufen-Fleisch-Imitat-aus-Gemuese-1274891.html

http://www.aid.de/presse/aktuell.php?mode=beitrag&id=6703

Více informací: www.proviand.com



Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative  Commons (Uveďte autora- Neužívejte dílo komerčně- Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením původní  citace a s uvedením zdroje ÚZEI,
Agronavigator.cz.

 


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.