Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Složení potravin
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Využití semen chia a vliv na lidské zdraví
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 128966 ; Vydáno : 14.11. 2013 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Semena chia jsou plnohodnotnou komplexní potravinou s vynikajícím nutričním obsahem.
fiogf49gjkf0d

Rozhodnutím 2013/50/EU bylo povoleno rozšíření použití semen chia, a sice do pekařských výrobků, snídaňových cereálií a ovocných, ořechových a semenných směsí. Semena chia je možno prodávat i samostatně v balené formě, přičemž musí být uvedena informace pro zákazníka, že doporučený denní příjem je nejvýše 15 g. Příloha I uvádí specifikaci semen chia, příloha II stanovuje limit přídavku semen chia do výše uvedených skupin výrobků max. 10 %.

Semena chia pochází ze šalvěje hispánské (Salvia hispanica L.). Tato semena jsou oválná přibližně 1 mm velká. Semena chia rozeznáváme dvojí barvy – bílá a hnědá.
Semena chia jsou plnohodnotnou komplexní potravinou. Nejen, že mají více omega-3 mastných kyselin, než jakékoli jiné přírodní zdroje, ale jsou i plná antioxidantů, vápníku, bílkovin, vlákniny a mnoha vitaminů a minerálií jako železo, zinek, fosfor, hořčík. Obsahují sacharidy a také tuky. Jsou také výborným zdrojem energie. Vzhledem k tomu, že chia semena absorbují poměrně velké množství vody a současně mají dost rozpustné vlákniny, pomáhají pozvolna uvolňovat energii ze sacharidů do krevního oběhu. Semena pomáhají i k trávení dalších potravin tím, že obsahují velké množství vlákniny. Chia semena jsou lehce stravitelná.
Semena chia dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Hydrofilní vlastnosti semen chia umožňují také vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru. Právě proto si semena chia oblíbili diabetici. Tím, že semena prodlužují proces přeměny zkonzumovaných sacharidů na glukózu, nedojde k náhlému zvýšení krevního cukru a také k náhlému snížení krevního cukru.
Semena chia mají díky vynikajícímu nutričnímu obsahu pozitivní vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů. Podle mnoha odborníků působí kladně na kardiovaskulární systém, pomáhají při metabolických poruchách, při bolestech kloubů.
Jejich pravidelným užíváním lze předejít například diabetu, depresím, hypertenzi, zácpě, ischemické chorobě srdeční, zánětům, pomáhají také při prevenci obezity. Semena působí jako antioxidant a mají protivirové účinky.

Autoři v článku kromě pozitivních účinků konzumace semen chia na lidský organismus dále popisují původ semen chia, historii jejich pěstování a použití v potravinářském průmyslu.

(Autoři článku „Využití  semen chia (Salvia hispanica L.) a vliv na lidské zdraví“: Mgr. M. Talandová, MVDr. M. Pospiech, Ph.D., Doc. MVDr. B. Tremlová, Ph.D., Fakulta veterinární hygieny a ekologie, VFU Brno)

Výživa a potraviny 68, 2013, č. 4, s. 104-106


Související informace:

Rozhodnutí 2009/827/ES vydané na žádost Columbus Paradigm Institute S.A. připouštělo použití 5 % semen chia (Salvia hispanica), jako nové složky potravin podle nařízení 258/97/ES, do pekařských výrobků.

V lednu 2013 bylo přijato rozhodnutí 2013/50/EU, kterým se na žádost společnosti The Chia Company (Port Melbourne, Austrálie) povoluje rozšíření použití těchto semen, a sice do pekařských výrobků, snídaňových cereálií a ovocných, ořechových a semenných směsí. Při označování potravin obsahujících semena chia povolených tímto rozhodnutím se použije označení „semena chia (Salvia hispanica)“. Semena chia je možno prodávat i samostatně v balené formě, přičemž musí být uvedena informace pro zákazníka, že doporučený denní příjem je nejvýše 15 g.
Příloha I uvádí specifikaci semen chia, příloha II stanovuje limit přídavku semen chia do výše uvedených skupin výrobků max. 10 %.


Vlastnosti oleje ze semen chia (2011)
Potravina nového typu: semena chia (2011)
Schválení alfalfa a chia jako potravinových složek nového typu (2009)
Podle EFSA není bezpečnost semen Chia dostatečně prokázána (2005)


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.