Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Způsoby stravování
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Paleolitická dieta
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 129001 ; Vydáno : 19.11. 2013 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Pozitivní a negativní faktory alternativního směru výživy, tzv. paleolitické diety.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

V článku „Paleolitická dieta“ je diskutována vhodnost či nevhodnost tohoto alternativního směru výživy, zvážena pozitiva či negativa této formy, aby u osob takto se stravujících nedocházelo ke zdravotním rizikům, podmíněným narušením zdravé výživy.
Používání „paleolitické diety“ se stále rozšiřuje, protože je považována za stravu přirozenou, prakticky nepoužívající tzv. „éčka“, či řadu technologických postupů k úpravě jídla před konzumací. Paleolitická dieta je určitým návratem k formě výživy, která byla v době kamenné jedinou možnou.

Určitý pozitivem paleolitické diety je požadavek konzumovat stravu pokud možno přirozenou, minimálně opracovanou, a podpora konzumace většího množství zeleniny a ovoce.
Součástí paleolitické diety by měla být také výrazná pohybová aktivita a také občasné hladovění, protože paleolitický člověk neměl trvale zajištěný přísun jídla.

Negativním  faktorem paleolitické diety je například doporučování vysoké konzumace masa bez ohledu na obsah přítomného tuku.
Při malé pohybové aktivitě (ve srovnání s dobou „jeskynního muže“) je proto velmi pravděpodobné, že v současných podmínkách by nepravidelná konzumace jídla s vysokým obsahem lipidů v kombinaci s častými životními či stresovými situacemi vedla k výraznému zvýšení arteriosklerotických komplikací.
Řada pokrmů (zejména obsahujících maso) patří v současné době bez tepelné úpravy většinou k vysoce rizikovým, především z důvodů hygienických.
Je třeba si uvědomit, že i vybavení našeho gastrointestinálního traktu, včetně enzymů pankreatu, a střeva je velmi pravděpodobně poněkud jiné než v paleolitu a proto „tehdejší strava“ i pravidelně zajišťovaná, tj. bez období hladovění, by asi nebyla dobře akceptovatelná.

Více informací v článku: „Paleolitická dieta“, autor  Doc. MUDr. L. Kužela, DrSc., FNKV, Praha 10, Přírodovědecká fakulta UK v Praze

Výživa a potraviny 68, 2013, č. 4, s. 101-102


Související informace:
Paleolitická dieta očima odborníka


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.