Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Mléko
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Listerióza ve Švédsku
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 130310 ; Vydáno : 28.2. 2014 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Nákazy listeriózou ve Švédsku jsou zřejmě již na ústupu.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

Ve Švédsku zemřeli tři lidé v průběhu epidemie onemocnění listeriózou, nyní však dochází k poklesu výskytu onemocnění.

„Nemáme žádné zprávy o nových nákazách listeriózou v posledních třech týdnech.  Doufáme, že je epidemie již u konce, i když je příliš brzy na toto tvrzení,“ řekl ve čtvrtek Viktor Dahl, lékař a epidemiolog Úřadu veřejného zdraví ve Švédsku.

Švédské úřady věří, že existuje společný zdroj nedávných nákaz listeriózou.
U 27 případů nákaz, které byly zaznamenány napříč zemí, se jednalo o stejný typ kmenu Listeria monocytogenes. U lidí, kteří zemřeli po nákaze listeriózou, nemohla být listerióza potvrzena jako příčina úmrtí. Jednalo se o starší osoby, které měli i jiné zdravotní potíže a nemoci, jako např. rakovinu.

Epidemie byla údajně spojena s produkty vyrobenými v závodě Scan, který stáhl z prodeje řadu svých produktů. Firma Scan byla také nucena uzavřít závod v Kristianstad na jihu Švédska, v kraji Skane, kde byl zjištěn vysoký výskyt bakterií Listeria, třebaže tento závod nebyl potvrzen jako zdroj nákazy.

"My samozřejmě pokračujeme v naší práci a hledáme zdroj kontaminace," dodal doktor Dahl.

Švédská národní agentura pro potraviny varovala nejzranitelnější skupiny osob - lidi s oslabeným imunitním systémem, starší osoby a těhotné ženy, aby se vyvarovali konzumaci potravin, které bývají častou příčinou nákaz listeriózou.

Norský úřad pro bezpečnost potravin (Mattilsynet) doporučil lidem, kteří cestují přes hranice, aby dodržovali stejná opatření jako byla doporučena ve Švédsku. V Norsku také vydali pokyny pro zabránění šíření nákaz bakterií Listeria, a zatím skutečně v Norsku nebyly potvrzeny žádné případy onemocnění.

Fakta o bakterii Listeria:
• Nejčastějším zdrojem bakterií jsou vakuově zabalené studené masné výrobky jako je luncheon meat, vařené a uzené šunky, paštiky, uzený nebo sušený losos a modré sýry (sýry s modrou plísní).
• Listerióza je vzácné onemocnění a obvykle je neškodná pro zdravé lidi, u kterých se často neobjeví ani žádné příznaky. Listerióza ale může být smrtelná pro slabší jedince,  u nichž může způsobit otravu krve a zánět mozkových blan.
• Listerióza může vést k potratu nebo k vážným poškozením dětí těhotných žen.
• Bakterie Listeria umírá při zahřátí na teplotu nad 70 ° Celsia, ale přežívá v chladu a dokonce i v mrazu.
• Listerióza je vzácná a postihuje především starší osoby, osoby které mají slabý imunitní systém a těhotné ženy. Listerióza může být léčena antibiotiky.
• Inkubační doba listeriózy je dlouhá  3 - 70 dnů, což způsobuje obtíže při diagnostice nemoci.
• Podle zprávy Ivara Hellesnese z norského Úřadu pro bezpečnost potravin je listerióza v Norsku od roku 1995 mnohem častější.
• Ve zprávě Národního ústavu pro výzkum výživy a potravin z mořských živočichů (NIFES) a Úřadu pro veřejné zdraví bylo poprvé uvedeno, že lososi z norských farem by mohli být možným zdrojem listeriózy.

Zdroj:
http://theforeigner.no/pages/news/sweden-listeria-outbreak-shows-decline/  (Norwegian News in English, 28. 2. 2014)

 


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.