Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Analýza potravin
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Test – Hořčice
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 130883 ; Vydáno : 25.4. 2014 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Časopis dTest testoval 14 plnotučných a 3 speciální hořčice.
fiogf49gjkf0d

Časopis dTest testoval 14 plnotučných a 3 speciální hořčice. K pozitivním zjištěním testování patří, že žádný z výrobků neobsahoval umělá barviva, ačkoli jsou v hořčici povolena. Polovina výrobků se obešla i bez chemických konzervantů. Slabou stránkou byly chuťové vlastnosti testovaných hořčic, z nichž bez větších výhrad obstála jen každá druhá. Vítězem testu se stala Alba plus Plnotučná hořčice pro svůj správný říz i palčivost a další přednosti.

Podle vyhlášky č. 331/1997 Sb. v platném znění má být hořčice vyrobena z mletých semen hořčice, octa, soli, koření a cukru, případně může být uměle přibarvena a chemicky konzervovaná.

Je-li hořčice vyrobena z kvalitních surovin, chemické konzervanty ani nepotřebuje. Antimikrobiální účinky totiž mají už samotná hořčičná semínka, resp. silice v nich obsažené, které současně odpovídají za palčivou chuť. Dalšími přírodními konzervanty jsou ocet a sůl, bez nichž se hořčice neobejde.

Potravinářská vyhláška ukládá, že jak plnotučné, tak speciální hořčice musí obsahovat nejméně 20 % sušiny, dále alespoň 3,6 % tuku, nejvýše 2,5 % kyseliny octové a nejvýše 0,1 % písku. Plnotučná hořčice musí kromě toho mít nejméně 5 % cukru, pro hořčice speciální žádný limit na obsah cukru stanoven není.

Sám hořčičný olej má z hlediska výživových vlastností příznivé složení. Studie České zemědělské univerzity v Praze uvádějí, že v hořčičném oleji se nachází okolo 11 % omega-3 mastných kyselin a přibližně stejné množství omega-6 mastných kyselin.
(Z článku „Test Hořčice“)

Zdroj:  dTest  XXI. ročník, 2014, č.4, s. 40 - 45


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.