Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Ovoce, zelenina, houby
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Rajčata z Maroka a zdravotní potíže po konzumaci
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 131116 ; Vydáno : 20.5. 2014 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Informace SZÚ, Centra zdraví, výživy a potravin ze dne 19. 5. 2014.
fiogf49gjkf0d

V pátek v odpoledních hodinách byla systémem rychlého varování EU (RASFF) rozšířena informace o cherry rajčatech původem z Maroka, která u spotřebitelů vyvolávala údajně zdravotní problémy. Zpráva přišla z Francie. Přes 50 tun rajčat stejných šarží bylo údajně dovezeno i distribuováno v ČR prostřednictvím velkých řetězců (Kaufland, Billa, Penny Market). Přes snahu orgánů ve Francii zatím nebyla odhalena příčina zdravotních problémů spotřebitelů. Z tohoto důvodu bylo na místě rozšíření informace sdělovacími prostředky i v ČR. Po dotazech veřejnosti odpovídáme na časté otázky. Samozřejmě, odpovědi jsou poplatné dostupným informacím.

CZVP zhodnotilo rizikový profil případu následovně:

Exponována může být celá populace (A5), akutní efekt je pravděpodobný (B4), závažnost zdravotního efektu je střední (C3), stávající spolehlivost dat pro charakterizaci zdravotního rizika je velmi nízká (D5), možnost kontroly spotřebitelem je "zabráněním spotřeby" (E3).

Z toho pro běžného spotřebitele plyne, jak se zachovat:

1. Zabraňte spotřebě rajčat z Maroka do doby upřesnění dat. V chladničce vydrží delší dobu, až do získání většího množství informací.

2. Tepelné zpracování (přes 72 stupňů, alespoň 10 minut), může sice zničit vegetativní formy bakterií, nemusí mít ale vliv na spory. Má minimální vliv na většinu toxických chemických látek. Ty mohou být z povrchu odstraněny mytím, nikoli však z nitra rajčat.

3. Spotřebitel tedy nemá k dispozici žádnou běžnou metodu likvidace nebezpečí, zabránění konzumace je prakticky jediný spolehlivý krok.

4. V případě akutních zdravotních příznaků, které dá spotřebitel do souvislosti s konzumací rajčat z Maroka (max. poslední 2 týdny), je vhodné  nahlásit kauzu místně příslušné hygienické stanici, pro případ došetřování.

 
V případě, že budou k dispozici další relevantní údaje, bude tato informace doplněna.

CZVP SZÚ (Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu)
Doc. MVDr. J. Ruprich, CSc.

Zdroj:  SZÚ


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.