Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Ovoce, zelenina, houby
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Většina testů nepotvrdila zdravotní závadnost cherry rajčat, rozbory pokračují
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 131199 ; Vydáno : 26.5. 2014 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Tisková zpráva SZPI ze dne 26. 5. 2014.
fiogf49gjkf0d
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ihned po obdržení notifikace evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF) odebrala vzorky cherry rajčat původem z Maroka v tržní síti ČR a provedla laboratorní rozbory s ohledem na možná rizika pro lidské zdraví. Zaměření analýz vycházelo z informací o zdravotních komplikacích spotřebitelů ve Francii a informací od spotřebitelů v ČR. Inspekce odebrané vzorky prověřovala z hlediska přítomnosti cca 300 chemických látek, zejména reziduí pesticidů, mikrobiologické kontaminace a norovirů.
U jedné z testovaných šarží analýza prokázala přítomnost STEC (shigatoxin produkující Escherichia coli). Vzhledem ke značnému množství kmenů bakterií v této skupině, z nichž některé mohou představovat pro spotřebitele riziko, je nutná další série testů, tzv. sérotypizace. Předmětnou šarži před varováním prodávala společnost Penny Market s. r. o., vzorek SZPI odebrala ze zboží, které už prodejce stáhnul do zázemí na základě šetření z 18. 5. 2014.
Výsledky ostatních rozborů neprokázaly hodnoty, které by mohly souviset s údajnými zdravotními komplikacemi spotřebitelů. Žádný z ostatních států, kam byly exportovány riziková cherry rajčata, dosud neinformoval o prokázání původu údajných zdravotních potíží.
Na základě aktuálních zjištění a principu předběžné opatrnosti SZPI ponechává v platnosti své doporučení z 19. 5. 2014 a nedoporučuje spotřebitelům konzumaci cherry rajčat nesoucích označení země původu: Maroko. Dále inspekce doporučuje spotřebitelům, aby věnovali zvýšenou pozornost dodržování základních hygienických pravidel při konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, zejména aby plody důkladně omyli pitnou vodou.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Zdroj:  SZPI

APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.