Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Analýza potravin
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Výsledky dodatečných rozborů šarže cherry rajčat z Maroka
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 131281 ; Vydáno : 3.6. 2014 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Tisková zpráva SZPI ze dne 3. 6. 2014.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dokončila laboratorní rozbory u stažené šarže cherry rajčat původem z Maroka (č. šarže: 3033404 LOT2005) prodávané společností Penny Market s.r.o., u které byla zjištěna přítomnost kmene bakterie Escherichia coli.
Dodatečným vyšetřením izolovaného kmene nebyla v laboratorních podmínkách potvrzena  schopnost produkovat nebezpečný Shiga toxin a rovněž nebyly prokázány další faktory spojené s možným závažným onemocněním.
Jak SZPI sdělila ve zprávě ze dne 26. 5. 2014, žádný z provedených rozborů na více než 300 analytů nepomohl odhalit příčinu zdravotních potíží spotřebitelů. Ani serotypizace jednoznačně nepotvrdila, že by příčinou mohla být nebezpečná bakterie Escherichia coli. Tudíž ani v ČR stejně jako v jiných členských státech EU nebyla příčina zdravotních potíží odhalena. Stažení předmětných šarží uvedených v tiskové zprávě z  19. 5. 2014 zůstává v platnosti a rozhodnutí SZPI tak bylo učiněno v souladu s předpisy.
Uvádění do oběhu jiných šarží cherry rajčat z Maroka není v rozporu s předpisy a opatřeními SZPI za předpokladu, že budou bezpečná. Za zajištění bezpečnosti potravin uváděných do oběhu zodpovídají provozovatelé potravinářských podniků.
Spotřebitelům stále důrazně doporučujeme, aby před konzumací omývali veškeré čerstvé ovoce a zeleninu v pitné vodě. 
Zpracoval: Bc. Radoslav Pospíchal – zástupce tiskového mluvčího, tel.: +420 542 426 613

Zdroj:  SZPI


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.