Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Výživová doporučení
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Fruktóza
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 131335 ; Vydáno : 9.6. 2014 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Informace z časopisu Pekař cukrář, článku „Výrobky pro diabetiky a použití fruktózy“.
fiogf49gjkf0d

Jedním z mála cukrů, který má nízký glykemický index, je fruktóza. Přesto, že je u fruktózy hodnota GI 30, což je opravdu velmi nízký glykemický index, nemluví se o fruktóze v poslední době pouze pozitivně a rozhodně nelze konstatovat, že je to cukr, který by mohli diabetici konzumovat bez omezení.

Některé zdroje uvádí doporučenou maximální denní dávku fruktózy 30 g/ den. Pro představu 100 g vybraných druhů ovoce obsahuje toto průměrné složení fruktózy (v závislosti na stupni zralosti):
100 g banánu – 23 g fruktózy,
100 g jablka – 14 g fruktózy,
100 g rozinek – 66 g fruktózy.

Fruktóza je monosacharid a má stejnou kalorickou hodnotu jako glukóza, sacharóza nebo jakýkoli jiný jednoduchý cukr. Sice se na celkové hodnotě naměřené glykémie podílí až poté, co se rozloží a do krve dostane jako glukóza, což je díky nízkému GI asi po 1-2 hodinách od konzumace fruktózy, ovšem glykémie je stále součet množství obsahu všech cukrů, které se v daný okamžik v krvi nacházejí, tedy i fruktózy.

V poslední době se také častěji objevují informace, že pravidelně přijímané vyšší dávky fruktózy, a to zejména jako součásti glukózo – fruktózového sirupu, mohou zvyšovat inzulínovou rezistenci a tím tedy i vznik diabetu. Fruktóza konzumovaná denně ve velkých dávkách také zvyšuje syntézu triglyceridů a tak podporuje vznik aterosklerózy a je příčinou metabolických poruch spojených s onemocněním jater s podporou obezity v oblasti břicha.

Všechna tato negativa jsou však spojena s dlouhodobým a nadměrným příjmem fruktózy, nikoli se střídmou konzumací, například v doslazeném pečivu.  Proti fruktóze začalo „velké tažení“ v souvislosti s rostoucí obezitou světové populace, zejména pak s obezitou dětí. Jednou z příčin tohoto stavu jsou slazené nápoje, které přispívají nejen k celkově rostoucímu příjmu energie ze stravy, ale také k dlouhodobě se zvyšujícímu relativnímu zastoupení sacharidů v celkové bilanci přijímaných živin.

Více informací je v celém článku: „Výrobky pro diabetiky a použití fruktózy“, autorka Ing. Eva Nováková

Zdroj: časopis Pekař cukrář, XXIV, 2014, č. 4, s. 28-30


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.