Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Výživová doporučení
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Prevence osteoporózy – to není jen vápník
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 131774 ; Vydáno : 22.7. 2014 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Základem prevence osteoporózy je dostatečný přívod vápníku, vitaminu D a zajištění pohybové aktivity zátěžového charakteru.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

Osteoporóza je onemocnění označované jako „tichý zloděj kostí“ a definované jako systémové metabolické onemocnění kostry charakterizované poruchou mechanické odolnosti kosti a v důsledku toho zvýšeným rizikem zlomenin.

V současné době se odhaduje, že osteoporóza postihuje 7-10 % populace. Dle WHO jsou osteoporetické zlomeniny hlavní příčinou nemocnosti a invalidity starších lidí a v případě zlomenin kyčle mohou vést až k předčasnému úmrtí.

Základem prevence osteoporózy je:
- zajištění přívodu vápníku dle příslušných výživových doporučení,
- zabránění podvýživě (a proteinové malnutrici),
- zajištění přiměřené dodávky vitaminu D (expozicí slunečnímu záření a stravou bohatou na vitamin D),
- zajištění pohybové aktivity zátěžového charakteru,
- vyvarování se kouření a konzumace alkoholu.

V článku „Prevence osteoporózy – to není jen vápník“ jsou popisována jednotlivá preventivní opatření. Pro stavbu kostí je nezbytná retence vápníku, nebo-li schopnost  zadržet vápník, která je nejvyšší v období dětství a dospívání. Ve věku 25-30 let dosahuje kostní tkáň svého vrcholu kostní hustoty.
Dostatečný přívod vápníku je však nezbytný i v pozdějším věku – jde o udržení stálé hladiny vápníku v krvi pro životně nezbytné potřeby každé buňky. Při nízkém přívodu vápníku stravou je jeho hladina v krvi vyrovnávána vápníkem z kostí a zvyšují se tak ztráty vápníku v kosti.

Kromě správné stravy založené na dostatečném množství zdrojů bohatých na vápník (mléko a mléčné výrobky, sardinky s kostmi, brukvovitá zelenina či mák) je naprosto nezbytné „svaly posilovat – kosti zatěžovat“. Vhodné jsou pohybové aktivity s prvky zatížení vlastní tělesnou hmotností, které podporují svalovou sílu (např. chůze, běh, tanec, skákání, silové cvičení). Pro dostatečnou tvorbu vitaminu D je doporučený pobyt na slunci a jeho doplnění z potravních zdrojů (tučné ryby, tresčí játra).

Více informací naleznete v článku „Prevence osteoporózy – to není jen vápník“ od autorek Mgr. Veroniky Březkové (Ústav preventivního lékařství, MU Brno, Masarykův onkologický ústav, Brno), MVDr. Haliny Matějové (ÚPL, MU Brno) a prof., MUDr. Zuzany Derflerové Brázdové, Dr.Sc. (ÚPL, MU Brno).

Zdroj: Výživa a potraviny, ročník 69, 2014, č. 3, s. 62-65


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.