Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Nápoje, káva, čaj
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Prevence nádorů zeleným čajem?
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 132124 ; Vydáno : 20.8. 2014 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Výsledky pokusů svědčí o významu zeleného čaje v prevenci změn vedoucích k nádorovému bujení.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

V ovoci, zelenině a dalších plodinách se vyskytují kromě vitaminů a minerálních látek bioaktivní látky nazývané fytochemikálie. Závěry o jejich působení na člověka jsou různorodé, ale převažují údaje o preventivním působení těchto látek na vznik a rozvoj nádorového bujení a dalších onemocnění. Mezi fytochemikálie patří i epigalokatechin galat ze zeleného čaje, jehož účinky byly studovány na Ústavu obecné biologie a genetiky 3. LF UK v Praze.

Epigalokatechin galat (epigallocatechin-3-gallate, ve zkratce EGCG) je obsažen v zeleném čaji, který se připravuje z lístků rostliny Camellia sinensis a jejích odrůd. EGCG patří mezi flavonoidy, organické látky vznikající v tělě rostlin, které mají antioxidační účinky. Jsou schopny zamezit vzniku a působení reaktivních molekul, které by poškozovaly naše buňky.

Ve všech testech prováděných na Ústavu obecné biologie a genetiky na 3. lékařské fakultě UK způsobila přítomnost EGCG ze zeleného čaje významný pokles počtu mutací, které byly vyvolané karcinogenními látkami. Výsledky těchto pokusů na bakteriích a živých experimentálních zvířatech svědčí o významu zeleného čaje v prevenci změn vedoucích k nádorovému bujení.

Extrakt ze zeleného čaje s vysokým zastoupením EGCG je možné koupit na trhu jako doplněk stravy. Je důležité mít na paměti, že užívání takového přípravku podléhá kritériím dávkování jako u ostatních léků a terapeutických látek. Přispívat k našemu zdraví je možné i pitím komerčně prodávaného zeleného čaje.

Autorka článku „Prevence nádorů zeleným čajem?“ RNDr. Hana Zoubková, Ph.D., Centrum výzkumu diabetu, metabolismu a výživy, 3. LF UK


Zdroj:  Výživa a potraviny, 69, 2014, č. 3, s. 80-82


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.