Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Výživová doporučení
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Stanovisko k přidávání zinku do doplňků stravy
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 133137 ; Vydáno : 21.11. 2014 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Důležité hodnoty týkající se příjmu zinku.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

1. Úvod

Zinek je z hlediska výživy významný prvek, který plní mnoho biochemických a fyziologických funkcí v těle. Je součástí více než 300 enzymů, podílí se na syntéze proteinů nukleových kyselin, buněčném dělení. Je potřebný pro tělesný růst a vývoj, imunitní systém, neurologické funkce, reprodukci a má zásadní vliv na metabolismus makroživin. Zinek se nachází v mnoha potravinách (zejména maso hovězí, vepřové, mléko, mléčné výrobky, celozrnné obiloviny, ořechy, semínka). (1)  Zinek je rovněž součástí mnoha doplňků stravy.


2. Důležité hodnoty

Denní referenční hodnota příjmu zinku pro dospělou populaci je 10 mg. (2) (hodnota stanovená pro účely označování potravin)

Za významné množství, které lze uvádět v označení na obale potravin a ke kterému lze vztahovat schválená zdravotní tvrzení je 15% denní referenční hodnoty příjmu, tj. 1,5 mg v denní doporučené dávce. (3)

Nejvyšší přípustné množství zinku v doplňcích stravy pro dospělou populaci je 15 mg v denní doporučené dávce. (5)

 
3. Doplňující informace

Jako zdroj zinku pro doplňky stravy lze používat pouze formy uvedené v nařízení Komise (ES) č.1170/2009.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil horní tolerovatelnou hodnotu příjmu zinku ze všech zdrojů na 25 mg denně. (4) Zinek patří do skupiny živin s vysokým rizikem překročení tolerovatelné hodnoty příjmu.

Při dlouhodobém nadměrném příjmu zinku dochází k narušení absorpce jiných prvků zejména mědi a železa, což vede k jejich deficitu.

Použitá literatura:

1) SCHMIDOVÁ, S. Zinek ve výživě člověka – biochemie, fyziologie, deficience. Brno: Masarykova univerzita,    2008, 76 s.
2) Nařízení EP a R (EU) č.1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
3) Nařízení EP a R (ES) č.1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin
4) EFSA Journal 2014;12(10):3844 [76 pp.].
5) Food Supplements Europe ,Risk management approaches to the setting of maximum levels of vitamins and minerals in food supplements for adults and for children aged 4–10 years, July 2014


Zapsala Ing. D.Winklerová
19.11.2014


Zdroj:  SZÚ



APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.