Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Potravinářské obory
Čokoláda, cukrovinky, snacky
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:



Vánoční figurky a cukrovinky – čokoláda nebo kakaová pochoutka?
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 133417 ; Vydáno : 23.12. 2014 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Základní požadavky na složení čokolády, správné značení, odlišení od kakaové pochoutky.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

Pro mnoho druhů potravin existují levnější náhražky. Jejich prodej je legální, pouze pokud jsou řádně označeny a spotřebitel se tak může dovědět, že se jedná o NÁHRAŽKU. Ve většině případů výrobci své potraviny v tomto smyslu označují správně, chyby se však dopustí až prodejce, který náhražku nabízí klamavým způsobem.

ČOKOLÁDA:
Základní surovinou pro výrobu čokolády jsou kakaové boby. Pokud se výrobky nazvou čokoládovými, musí být vyrobeny z jednoho druhu čokolády nebo kombinace čokolád a jiných složek. Klíčovými složkami pro jakost čokolády je obsah tzv. tukuprosté kakaové sušiny a kakaového másla. Jakostní požadavky na složení jsou:

Hořká čokoláda: Obsah celkové kakaové sušiny: 35%

Mléčná čokoláda: Obsah celkové kakaové sušiny 25%

Vysoká jakost, extra: hořká čokoláda: alespoň 43% celkové kakaové sušiny, mléčná: alespoň 30% celkové kakaové sušiny

Čokolády, do kterých lze přidávat jiný rostlinný tuk, se označí slovy: "vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky" . Jiného tuku NESMÍ být více než 5%!

KAKAOVÁ POCHOUTKA/CUKROVINKA:
Většina figurek nejsou čokoládou, ale pouze kakaovou cukrovinkou, není v nich kakaový tuk a ani dostatečný obsah kakaové sušiny a nesmí být jako čokoláda označeny. Jakost čokolády je určena zastoupením a vzájemným poměrem kakaové hmoty a cukru. V těchto náhražkách čokolády bývá oproti čokoládě právě vyšší přítomnost ztužených rostlinných tuků a cukru, na úkor kakaového másla a sušiny.

Tedy výrobky s názvy jako je sójová pochoutka, nugátová pochoutka nejsou čokolády i když vzhledem čokoládu připomínají.

Při výběru si tedy vždy ověřte, zda kupujete to, co doopravdy chcete, tedy kakaovou pochoutku nebo čokoládu.


Zdroj:  Potraviny na pranýři


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.