Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Nové potravinářské výrobky
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Výživná hodnota a bezpečnost GM potravin jsou pro spotřebitele klíčové
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 133449 ; Vydáno : 6.1. 2015 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Výzkum vedený na dvou universitách v USA ukázal, že většina spotřebitelů je ochotna akceptovat nanotechnologie a GM, jestliže vedou ke zvýšení výživové hodnoty a zlepšují bezpečnost potravin.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

Nový výzkum vedený na dvou universitách v USA (North Carolina State University a University of Minnesota) ukázal, že většina spotřebitelů je ochotna akceptovat nanotechnologie a genetické modifikace, jestliže vedou ke zvýšení výživové hodnoty a zlepšují bezpečnost potravin.

V representativním vzorku bylo průzkumu podrobeno 1.117 spotřebitelů. Účastníci odpovídali na otázky týkající se jejich ochoty nakupovat potraviny obsahující produkty genetických modifikací nebo nanotechnologií. Otázky také zjišťovaly, jakou roli hraje pro spotřebitele cena výrobků, zlepšení vlastností jako nutriční hodnoty, chuti, potravinové bezpečnosti nebo přínosy pro životní prostředí.

Výsledky výzkumu ukázaly, že obecně lze rozdělit spotřebitele do 4 skupin:

  • 18% patří do skupiny, kterou lze nazvat „odpůrci nových technologií“
  • 19% účastníků „má aversi k nové technologii“, ale jsou ochotni GM nebo nanotech potraviny nakoupit, pokud mají přínosy z hlediska bezpečnosti potravin
  • 23 % je „orientováno na ceny“ a je ochotno kupovat levnější produkty bez ohledu na GMO nebo nanotechnologie
  • 40 % účastníků je „orientováno na přínosy“. Jsou ochotni nakupovat GM nebo nanotech potraviny, jestliže mají nutriční přínosy nebo zvyšují bezpečnost potravin.


Zdroj: http://news.ncsu.edu/2014/12/kuzma-tech-food-2014/

       
http://www.biotrin.cz/vyzivna-hodnota-a-bezpecnost-gm-potravin-jsou-pro-spotrebitele-kl/


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.