Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Výživa
Zdravotní účinky
Informační zdroje
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



SZÚ - nový web portál Nutrivigilance
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 134320 ; Vydáno : 10.4. 2015 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Web portál, pomocí kterého veřejnost může sdělovat informace spojené s negativním zdravotním efektem po konzumaci vybraných druhů potravin.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

Web portál Nutrivigilance – nová cesta spolupráce zdravotníků a spotřebitelů potravin

Máte zdravotní problémy (neinfekční) po konzumaci potravin? Svěřte se nám. Budeme nad Vašimi problémy přemýšlet a pokusíme se, je-li to možné, situaci zlepšit. Vyzkoušejte, propagujte! Domovská stránka tvořeného portálu NUTRIVIGILANCE: http://nutrivigilance.szu.cz/

V současnosti lze pozorovat obrovský nárůst biodiversity potravin na trhu v ČR a celé EU. Z původních cca 3500 položek potravin v nabídce obchodní sítě v ČR v roce 1991 se nyní počet položek dostupný na trhu v EU (tedy i v ČR) odhaduje na cca 350000 položek potravin. Zároveň je zřetelný velký inovační tlak na potraviny. Všechny tyto “nové” potraviny nelze z hlediska negativního působení na lidský organizmus předem absolutně spolehlivě otestovat, a proto se mohou v populaci milionů jedinců objevit po jejich konzumaci neočekávané nežádoucí zdravotní reakce, které mohou vést i k vážnému poškození lidského zdraví.

Cílem nového systému je shromáždění dat, které dosud nikdo v ČR neeviduje. Prostředkem je vytvoření portálu a současně databáze pro sběr informací o negativních zdravotních reakcích po konzumaci vybraných druhů potravin. Analýza získaných informací může iniciovat podněty pro preventivní a nápravná opatření realizovaná dozorovými orgány, zdravotníky a dalšími odborníky (podpora zdraví, vzdělávání) a vědci (hodnocení zdravotních rizik). Vytvořený systém by měl být schopen spolupráce s podobnými systémy v dalších zemích EU. V principu jde o to, sbírat zdravotní informace v rané fázi vzniku problémů, nikoliv až při větším počtu případů zejména akutního poškození zdraví spotřebitelů.

Domovská stránka tvořeného portálu NUTRIVIGILANCE: http://nutrivigilance.szu.cz/

J.Ruprich, CZVP, 9.4.2015

Zdroj:  SZÚ


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Seminář ke Světovému dni výživy
Inspekce uložila zákaz užívání prostor ve třinácti provozovnách
Hlášení v systému RASFF: 17. týden 2015
Kontroly restaurací přinášejí výsledky
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2015 - 2017
Členské státy mohou svobodněji rozhodovat o použití GMO v potravinách a krmivech
Kontroly restaurací pokračují
SZPI nevpustila do ČR zásilku osmi tisíc litrů nálevu s bambusem
EFSA publikoval první zprávu o výskytu chemických látek v potravinách
Výběrové řízení EFSA: vývoj databáze pro výstupy týkající se aktivních látek pesticidů

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.