Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Informační zdroje
Věda a výzkum
Granty a projekty
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



VITAL-2.0: nová koncepce regulace alergenů
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 123775 ; Vydáno : 3.12. 2012 ; Autor : Ing. Irena Suková
Cílem australské koncepce je, aby se na potravinách upozorňovalo na riziko z přítomných alergenů jen tam, kde je to nutné. K tomu je nutné zpřesňování údajů o dávkách alergenů vyvolávajících negativní reakci.
fiogf49gjkf0d

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Uvádí se, že ve vyspělých zemích je výskyt alergií z potravin 6 – 8 %. V zásadě zatím nejsou jiné možnosti, jak nežádoucím projevům těchto alergií zabránit, než eliminace alergenů ze stravy. 


V EU existuje legislativní povinnost uvádět alergenní složky na obalech, příp. zpřístupnit takovou informaci u nebalených vícesložkových potravin. V zemích mimo EU (USA, Japonsko, Kanada, Švýcarsko, Austrálie, Čína) jsou obdobná pravidla. Avšak např. ve Švýcarsku a Japonsku nejsou legislativou regulovány tzv. skryté alergeny (v důsledku kontaminace).


Dlouhodobě, ale málo úspěšně se projevují snahy o stanovení maximálních tolerovatelných množství alergenů. S tímto cílem byl založen i koncept Vital 2.0, který by měl umožnit, aby varování bylo umísťováno jen na produktech, které skutečně mohou znamenat pro alergiky riziko. A také aby hladina alergenů nemusela být snižována tam, kde už nevzniká riziko nežádoucí reakce. V současnosti se výrobci chrání deklarací možné přítomnosti alergenů z křížové kontaminace, ale spotřebitel vlastně nemá možnosti si ze spektra potravin vybrat.

Australský úřad Allergen  Bureau tak zavedl na základě iniciativy výrobců a dalších institucí v r. 2005 koncepci „dobrovolného označování stopových množství alergenů“. Informace jsou na webu Allergen Bureau..


První verze  koncepce VITAL (z r.2007) je založena na třech různých úroních označování. V závislosti na obsahu koncentrace alergenní bílkoviny v potravině buď nebylo požadováno žádné varování o možné křížové kontaminaci, nebo v případě rizika „může obsahovat…“, nebo v případě vysokého obsahu alergenní bílkoviny uvedení alergenní  potraviny jako složky. Předepsané mezní hodnoty jsou vztaženy na velikost porce 5 g. Akční mezní hodnoty byly zpracovány skupinou „Treshold Working Group“ amerického úřadu FDA (2008) a násobeny faktorem nejistoty (Vital Explanatory, 2007).


V r. 2010 bylo rozhodnuto přepracovat dosavadní koncepci, přičemž zásadní roli v tom zaujala expertní skupina „VITAL Scientific expert Panel“ (VSEP).
Základem se staly referenční dávky uváděné v mg bílkovin v potravině vyvolávající alergie. Ty jsou založeny na výsledcích orálních provokačních studií z Německa, Nizozemí a USA (FARRP).

Pomocí systémů matematického modelování je přepočítávána funkce samostatně působící dávky a účinku. Původní článek uvádí tabulku s referenčním množstvím různých surovin vztaženým na bílkovinu (absolutní množství bílkovin určitého původu, které u 95 99 % alergiků vyvolá nežádoucí reakci).  Z toho odvozené referenční dávky specifické pro alergeny jsou fundovanou základnou pro vyhodnocení rizika.

Na rozdíl od předcházející verze má novelizovaný koncept jen 2 úrovně označování: žádné nebo „produkt může obsahovat xxx“. V případě vysoké koncentrace alergenů se apeluje na výrobce, aby tuto hladinu co nejvíce snížil.

Použitá literatura je uvedena zde.


M. Röder, T. Hein: Ein neues Allergenmanagementkoncept

Dtsch. Lebensm. Rdsch., 108, 2012, č. 10, s. 536-540
Objednávka kopie článku


Související informace:
Neočekávané alergeny v potravinách
Prahové hodnoty alergenů
Nečekané alergeny v potravinách


Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI,
Agronavigator.cz.


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Projekt financovaný ze zdrojů EU zkoumá vliv střevního mikrobiomu na zdraví a pohodu
Minimalizace virové infekce peckovin
PPP BRIDGE 2020 Awareness Day in the Czech Republic
Projekt na ochranu před těžkými kovy v půdě a vodě
Membránový bioreaktor pro nezávadnou vodu
Projekt RHEA - automatická regulace plevele
Modifikací buněčných stěn rostlin k lepší využitelnosti biomasy
Projekt EU o vlivu výživy na psychické schopnosti dětí
Projekty EU: COPHES – DEMOCOPHES
Po projektu FLABEL následuje projekt CLYMBOL

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.