Reklama : nabídka publikace

NAVIGACE
Zemědělství
Potravinářství
Informační zdroje
Akce
Věda a výzkum
Mapa serveru

VYHLEDÁVÁNÍ
Rozšířené hledání

UŽIVATELSKÝ PŘÍSTUP
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

ANONYMNÍ MAILINGLIST
  E-mail:

WEB INFORMACE



Potencionál jedlého hmyzu ve střední Evropě
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 134385 ; Vydáno : 17.4. 2015 ; Autor : Bezpečnost Potravin (www.bezpecnostpotravin.cz) ; Zdroj : Bezpečnost potravin
Odborná akce pořádaná v rámci potravinářských úterků se koná dne 28. dubna 2015.
fiogf49gjkf0d
fiogf49gjkf0d

Česká potravinářská společnost o. s. Praha, Odborná skupina pro nové směry v potravinářském průmyslu ČPS a Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha pořádají odbornou akci v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 28. dubna 2015 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma:

"Potencionál jedlého hmyzu ve střední Evropě"

Přednášející: Doc. Ing. Marie Borkovcová, Ph.D., Mendlova univerzita v Brně, ÚZRHV AF, Spoluautoři: Ing. Martina Bednářová, Ph.D., Ing. Vladimír Fišer, MU v Brně

Součástí prezentace bude ochutnávka pokrmů z hmyzu.


Kontaktní adresa:
Ing. Ilona Mrhálková, tel. 222 000 407, e-mail: mrhalkova.ilona@uzei.cz, Ústav zemědělské ekonomiky a informací, 120 00 Praha 2, Mánesova 75
Ing. Inka Laudová, tajemník ČPS, tel.: 605 229 644

Abstrakt
Ačkoliv mnoho Evropanů považuje konzumaci hmyzu ve střední Evropě za výstřelek bez výhledu na zařazení do běžného jídelníčku, vědecké studie ukazují na blízkou nevyhnutelnost entomofágie. Podle výzkumů EU se očekává nedostatek běžných potravin v Evropě v dosahu 15-20 let vzhledem k plýtvání hotovými potravinami a s tím souvisejícím tlakem na mnohde již vyčerpanou půdu pro jejich výrobu. Hmyz je na rozdíl od dosud využívaných hospodářských zvířat schopen zkonzumovat i zbytky z produkce krmiv a člověku na oplátku poskytne kvalitní bílkoviny, tuky, minerální látky i vitaminy, a také další látky jako například enzymy nebo puriny.

Zatím je pro účely entomofágie v evropském kontextu zvažováno přibližně 7 druhů hmyzu, jejichž unikátní nutriční složení umožňuje zařazení do jídelníčku s různými dietetickými požadavky. A netřeba se děsit vzhledu hmyzu - extrakty žádaných nutrientů obohatí obvyklé pokrmy bez ovlivnění chutí nebo vzhledu.

Zdroj:  ÚZEI


APLIKACE
Knihkupectví Knihkupectví
Infopult Infopult
Terminologický slovník Terminologický slovník
Agronavigátor Set Agronavigátor Set
RSS Agronavigátor

DNEŠNÍ ČLÁNKY

Zpravodaj SZPI obhájil loňské vítězství
Cena prezidenta PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek
Prioritní vzdělávací akce pro poradce v roce 2015
Pěstování geneticky modifikovaných rostlin
Veřejné zasedání ČK GMO
Potencionál jedlého hmyzu ve střední Evropě
Zámecká pouť v pobočce Národního zemědělského muzea na zámku Kačina
SZÚ - nový web portál Nutrivigilance
Cukráři v Národním zemědělském muzeu Praha
10 rad dětem pro zdravý životní styl

NAVŠTIVTE TAKÉ
Zobrazit předchozí počet záznamů : 7 Zobrazit následující
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
Normativy pro zemědělskou a potravinářskou výrobu
České sdružení pro biomasu
České sdružení pro biomasu
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Kontrola podmíněnosti - Cross compliance
Provozovatel: MZLU Brno
Provozovatel: MZLU Brno
Informacní prehledové studie ÚZEI
Informacní prehledové studie ÚZEI
Vyzkoušené recepty online
Vyzkoušené recepty online
Burzovní zpravodajství a další
Burzovní zpravodajství a další


 Creative Commons LicenseWeb-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla).
 Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.