KIS Plzeň

Informační centrum Plzeňského kraje.

Informační centrum Plzeňského kraje.

Vítěz v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje

Známe vítěze v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje

Jedenáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Šestým krajem, kde se vybíraly ty nejlepší produkty, byl Plzeňský kraj. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců, porota přitom ocenila 9 z nich. Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.
K udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:

Kategorie, výrobek a výrobce:

1. Masné výrobky tepelně opracované, Zlatý Bůček,  Plzák z Plzně s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, Žihelský trhák s medvědím česnekem a         feferonkou, Jaroslav Procházka

3. Sýry včetně tvarohu, Tvaroh ,Václav Dub

4. Mléčné výrobky ostatní, Jogotvaroh, Meclovská zemědělská, a. s.

5. Pekařské výrobky včetně těstovin, Chléb víkendový PEKO - Němečková s.r.o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek, Klatovský perník, Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141


7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné),Hrobník 15° černý speciál, Robert Beneš

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě,  Pikantní okurkový salát, Josef Vanický

9. Ostatní -Tolstolobik uzený  porcovaný, Zpracovna ryb Klatovy a.s.


„V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém
hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje uskutečnila a z našeho
pohledu i povedla“, říká regionální koordinátor Ivo Šašek.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských
a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku
Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat.
Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského
úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce,
Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond
značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců. Podrobné
informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková tisková mluvčí SZIF, Kontakt: +420 222 871 111, mobil: +420 733 696 550, e-mail: lenka.rezkova@szif.cz Praha, 10. července 2020 -